Een andere kijk op gezondheid

Hoe zou je het vinden om daadwerkelijk anders te gaan aankijken tegen en geloven in (herstel) van gezondheid? Dit vraagt om een switch in ons denken. Ik zie aan mijn cursisten hoe lastig dat soms is. Om wat voorbeelden te noemen: een cursiste in mijn healing opleiding kwam met haar vinger tussen de massagetafel maar ze kwam zelf niet op het idee om de geleerde healing techniek toe te passen. Dus deed ik dat voor haar en binnen enkele minuten was de pijn weg. Er kwam geen zwelling of blauwe plek. Dit werkt zo snel omdat de energie van de klap zich nog niet is gaan vastzetten in het fysieke lichaam. Als je er snel bij bent, kan je de energie weghalen en blijven de energiekanalen open. Een andere cursist kreeg een hernia. De dokter schreef rust voor en daarna mogelijk een operatie. Zij was ervan overtuigd dat het een langdurige zaak zou worden. Toch raadpleegde ze mij ook. Als je de vastzittende energie weghaalt, kan de wervel terugvallen op haar plaats en kan de hernia oplossen. De meridianen komen weer in balans en de stroming wordt hervat. Ik zeg niet dat dat altijd werkt omdat iemand wel de stroming moet toestaan die dan plaatsvindt bijvoorbeeld bij vastzittende emoties. Maar in het geval van deze cursiste werkte het wel degelijk. Binnen enkele weken was de hernia weg en de rugklachten over.

In de Chinese geneeskunde is het uitgangspunt: als de meridianen open en stromend zijn, ben je gezond. Als er blokkades zijn in de energiekanalen krijg je klachten. In dat geval moet je de blokkades zien op te heffen. Dit is een volledig andere kijk op gezondheid en klachten dan in de Westerse medische wetenschap waar men voornamelijk bezig is met tastbare fysieke zaken zoals de bloedvaten,  lever,  spieren en het skelet.

Natuurlijk kunnen we niet om de fysieke, meer tastbare aspecten van het menselijk lichaam heen. Maar daarachter bevinden zich op een veel subtieler niveau de meridianen die energie door het lichaam leiden. Als op dat hogere, subtielere niveau alles in orde is, zal je gezond en gelukkig zijn. Bijna iedereen heeft blokkades in de meridianen en het doel in de Chinese geneeskunde is die blokkades op te heffen. Bijvoorbeeld door middel van acupunctuur. Maar ook qigong oefeningen hebben datzelfde doel.

Ik betrap me er zelf ook weleens op als onze dieren iets hebben, dat ik geneigd ben naar de dierenarts te gaan. En dat is natuurlijk ook OK. Natuurlijk moet je je arts raadplegen als je je zorgen maakt. Als ik een gebroken been heb, ga ik ook naar het ziekenhuis en bij een tekenbeet enkele jaren geleden besloot ik antibiotica te nemen. Maar met het opsporen van blokkades en het werken aan het oplossen daarvan zijn medicatie en/of andere medische behandelingen soms te voorkomen.

Denk je na het lezen van de voorbeelden van heling dat alleen ik dat kan en dat ik een wonder healer ben? Helemaal niet! Jij kunt ook leren blokkades te ontdekken en op te heffen. Op 8 en 29 juni geef ik introductieworkshops van mijn opleiding Healing vanuit het universele licht. In de opleiding combineer ik wat ik heb geleerd van gidsen en meesters met Spring Forest Qigong: oefeningen en krachtige healing technieken. Je bent van harte welkom!