Wat anderen zeggen over de Spirituele opleiding:

De opleiding Spiritueel Meesterschap is een van de beste keuzes in mijn leven. In de eerste plaats voel ik me veilig en kan ik mezelf zijn bij Jeroen en Froukje die de opleiding geven. Dit is voor mij een belangrijke voorwaarde om spiritueel te kunnen groeien. De opleiding bestaat uit verschillende modules die allemaal leiden naar hetzelfde doel maar via een andere lijn. Het doel zou je verlichting kunnen noemen. Die verschillende wegen versterken mijn spirituele groei enorm. Ik sta bewuster in het leven, kijk anders naar mijn omgeving, luister meer naar mijn lichaam. Ik heb daardoor meer compassie voor mezelf gekregen en dat vergemakkelijkt het weer om dit ook voor anderen te hebben. Ik leer de subtiele energieën te voelen en ermee om te gaan. Ik verander (niet altijd gemakkelijk) en mijn omgeving verandert mee. Mooier kan het toch niet!
Eens was ik in een situatie verzeild geraakt waar twee personen met elkaar aan het bekvechten waren. Ik kon me er niet mee bemoeien en was niet in de gelegenheid om uit deze negatieve situatie te stappen. Ik bouwde de ranthia (hartenergie) om me heen op en nam daarna deze twee personen hierin op. Daarop veranderde het bekvechten in gewoon praten met meer respect en acceptatie voor elkaar. Ik stond perplex! Deze handreikingen leer je ook. Ik kan iets doen voor de wereld hoe klein het ook moge zijn. Geweldig!

— Margriet, over Spiritueel Meesterschap

Meditatiecursus: Zuiver leven – Patanjali

Zuiver leven - Patanjali is een vijfdaagse meditatiecursus en onderdeel van onze Spirituele opleiding - Stappen naar verlichting. Het is ook mogelijk losse dagen te volgen.

​​Introductieworkshop: 4 september 10.00 – 12.00 uur in Dalfsen

​Onderwerpen en data van deze meditatiecursus:

 • 26 september, Steenwijk | Innerlijke stilte, tevredenheid en verdragen (Santosha en Tapah)
 • 17 oktober, Dalfsen |Geweldloosheid en zelfcontrole (Ahimsa en Brahmacharya)
 • 9 april, Steenwijk | Zuiverheid en leven naar waarheid (Sauca en Satya), Steenwijk
 • 5 juni, Dalfsen |Begeerteloosheid en niet stelen (Aparigraha en Asteva), Dalfsen
 • September (datum en plaats volgt)
 • Zelfstudie en overgave (Svadhyaya en Ishvara pranidhana)

Cursusdagen in het tweede jaar: nog niet gepland.

Meditatiecursus Zuiver leven - Patanjali:

Mediteren is belangrijk als je spiritueel wilt groeien en een werkelijk vervullend leven wilt leiden. Minstens even belangrijk is het om zuiver te leven. De Oosterse wijze Patanjali beschreef in de Yoga Sutra’s acht stappen naar verlichting. Met verlichting, of Samadhi, wordt de ultieme staat van eenheid bedoeld, waarin je je verbonden voelt met het hele universum en een grote gelukzaligheid ervaart. Deze staat is het doel van het yoga-pad, maar ook het pad er naartoe geeft al veel vervulling.

Niet voor niets worden als eerste stappen de Yama’s en Niyama’s genoemd, spirituele leefregels die essentieel zijn om baat te kunnen hebben bij de overige stappen. Wanneer je deze basisregels niet volgt zal je hele verdere pad, of het nu gaat om meditatie of (hatha) yoga beoefening, je niet tot die staat van vervulling brengen waar het achtvoudige pad je naartoe leidt. Anders gezegd, wanneer je bijvoorbeeld het basisprincipe van Ahimsa (geweldloosheid) niet beoefent, is de verlichting nog ver weg. In feite kennen alle religies dergelijke basisregels, die in oorsprong weinig van elkaar verschillen. Helaas worden ze lang niet altijd nageleefd zoals ze bedoeld zijn.

De vijf Yama’s (wat je niet moet doen) en de vijf Niyama’s (wat je wel moet doen) lijken heel simpel en logisch, maar ze bezitten meer diepgang dan het op het eerste gezicht lijkt. Zo betekent de derde Yama, Asteya, “niet stelen”. Dat klinkt simpel en waarschijnlijk denk je dat je die al binnen hebt. Maar op een dieper niveau gaat het bijvoorbeeld ook over het ‘stelen’ van tijd, of energie van een ander, bijvoorbeeld door veel te praten en weinig te luisteren. Het kan confronterend maar erg leerzaam zijn om je eigen valkuilen van de diepere lagen van de Yama’s en Nyama’s te onderzoeken en waar nodig bij te stellen.

Wat leer je in de meditatiecursus?

Je leert de Yama’s en Niyama’s via uitleg en meditaties beter begrijpen en toepassen. Hiermee heb je een belangrijk instrument in handen om je leven meer doel en inhoud te geven. Het gevolg is dat je zelfliefde en liefde voor anderen en de wereld toenemen en je stabieler bent in veel verschillende omstandigheden. Je relaties verbeteren en je plezier in je werk of bezigheden neemt toe.
Door de meditaties, die opgenomen zijn, vaker te beluisteren kom je steeds meer bij jezelf en wat voor jou belangrijk is in je leven en word je effectiever in het creëren daarvan.

Inhoud

Per dag staan er twee Yama’s of Niyama’s centraal, maar we besteden ook aandacht aan de andere stappen van het achtvoudige pad zoals concentratie (Dharana) en energiebeheersing (Pranayama). Alle stappen kunnen tegelijkertijd worden toegepast en werken op elkaar in. Wanneer je op een oprechte manier mediteert zal je bijvoorbeeld een vredelievender mens worden, waardoor de eerste Yama, Ahimsa (geweldloosheid) zich vanzelf verder in jou ontwikkelt.

Methodes die we gedurende de meditatiecursus gebruiken zijn:

 • Geleide meditaties: deze vormen de kern van de cursus, per dag doen we er drie tot vier. Een meditaties duurt ongeveer een half uur.
 • Uitleg over het achtvoudige pad en de Yama’s en Niyama’s
 • Mantra’s zingen
 • Fysieke stroming opwekken door swingen op muziek en eenvoudige oefeningen
 • Qigong oefeningen om je fysieke lichaam te balanceren en af te stemmen op de hogere energieën
 • Oefeningen in kleine groepjes

Er is enig schriftelijk materiaal met praktische oefeningen voor thuis.

Het is sterk aan te raden de opnames van de uitleg en meditaties als CD’s of downloads aan te schaffen om thuis verder te oefenen en je proces te verdiepen.

Hieronder vind je een artikel waarin uitgebreider wordt beschreven waar het bij Patanjali om gaat.

Bekijk hier de praktische informatie van de Spirituele opleiding (waar deze meditatiecursus onderdeel van is).